Hadar ad

Important Assam History GK Questions with Answers | (250+) GK of Assam History


Hello Assam People, in this article, I am going to write about most common and repeated Assam History GK 2020 Questions and Answers which is most repeated in various exams (GK of Assam History PDF). This Information specially base on Assam History General Knowledge 2020 questions and answers, These GK is very Important and useful for Assam Govt Job examinations. This article is all about GK Questions of Assam History. Aspirants applying for Assam State Level jobs.


important assam history gk, gk of assam, assam gk, assam gk mcq, assam gk pdf download
Assam History GK Question and Answers

If you grabe knowledge all about Assam History than i suggest to go this WIKI Page of Assam History. So, Now let’s talk about brief  history of Assam (North-East India) the major part. Assam Earliest name is PragjyotishaPurandar Singha is the last king of Ahom kingdom in Assam. Assam is most beautiful part of the Seven Sister States of Northeast India. The largest city of Assam is Guwahati. Guwahati is situated on the south bank of the Brahmaputra. Assam shares 2,743 km inter-state boundaries with Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur, Mizoram, Tripura, Meghalaya and West Bengal. Not only this, below article will tell more about the Assam  GK Question and Answers and Its history. 



(70+) Assam History General Knowledge (GK) 2020 questions and answers - 2020




1 The Ahom dynasty ruled the Ahom kingdom for approximately how many years?
Answer : 600 years Ahom dynasty ruled.
2 Which of the following ruler is popularly known as ‘Chilarai’?
Answer : Sukladhvaj
3 Who among the following is the earliest known king of ancient Assam?
Answer : Mahiranga Danava
4 Which Ahom king was popularly known as “Bamuni Konwar” or “the Brahman prince”?
Answer : Sudangphaa
5 Medieval period poet Rama Saraswati was a court poet of which of the following king?
Answer : Durlabhnarayan
6 Which among the following has written the Prahlada Charita?
Answer : Hema Saraswati
7 Who was the founder of the Varmana Dynasty?
Answer : Pushyavarman
8 The Chinese pilgrim Hiuen Tsang visited Kamarupa in which year?
Answer : 643 A.D.
9 Who created the first separate political entity in the Bengal region of the Indian subcontinent, called the Gauda Kingdom?
Answer : Shashanka
10 Karnasuvarna or Karnasubarna, a historical site of ancient period, is presently located in which state?
Answer : West Bengal
11 In Which Year Assam Sahitya Sabha was first founded?
Answer : In 1917 Assam Sahitya Sabha was Founded.
12 The first conference of Assam Sahitya Sabha was held at.
Answer : Sivasagar
13 In which year, the capital of Assam shifted from Shillong to Dispur?
Answer: In the year of 1973, Assam shifted from Shilong to Dispur.
14 Total number of bridges over the river Brahmaputra.
Answer : There is total 6 (six) Bridges in the river Brahmaputra.
15 The Naranarayan Setu connects the Pancharatna Town with which city?
Answer : The town name is Jogighopa.
16 Who was the first Chief Minister of Assam?
Answer : Gopinath Bordoloi is the first Chief Minister of Assam.
17 The Abhiruchi Sports Day is celebrated on.
Answer : 3rd September.
18 In which year Bhogeswar Baruah wins a medal in the Asian Games?
Answer : The year 1966.
19 Who was the last king of Ahom kingdom in Assam
Answer : Purandar Singha is the last king of Ahom kingdom in Assam.
20 Which district was separated from Assam and given to Pakistan in 1947?
Answer : Sylhet from Assam and given to Pakisthan in 1947.
21 By which treaty the Burmese control over Assam ended?
Answer : Treaty of Yandaboo.
22 Provincial Self-Autonomy was introduced to Assam from
Answer : In the year of 1935.
23 Phulaguri uprising, first ever peasant movement in India that occurred in middle Assam in which year?
Answer : In the year of 1861.
24 Which of the following incident is also known as Assam’s Jallianwala Bagh incident?
Answer : Patharughat firing is known as Assam's Jallianwala Bagh incident.
25 Most part of Kachari Kingdom was occupied by Ahom during the rule of which Ahom king?
Answer : Suhungmung Ahom King.
26 Who was the first martyr of Quit India Movement of 1942?
Answer : Kanak Lata Barua is first martyr of Quit India Movement of 1942.
27 When was the Treaty of Yandaboo signed in?
Answer : In year of 1826, when Treaty of Yandaboo signed.
28 Which of the following person from Assam was a member of Drafting Committee of Indian Constitution?
Answer : Sir Syed Muhammad Saadulla.
29 Which of the following major incident occurred in Assam in 1894?
Answer : Pathorughat peasants’ uprising .
30 Which Viceroy had combined the eastern district of Bengal with Assam in 1905?
Answer : Lord Curzon combined the eastern district of Bengal with Assam in 1905.
31 Who has founded the Sarbajanik Sabha in Assam in the year 1884?
Answer : Jagannath Barua .
32 Who among the following is the leader of 1857 Revolt in Assam?
Answer : Maniram Dewan is the following is the leader of 1857 Revolt in Assam.
33 Who is the author of the book, Planter Raj to Swaraj: Freedom Struggle and Electoral Politics in Assam?
Answer : Dr. Amalendu Guha.
34 Who was the President of Swaraj party in Assam during the freedom movement?
Answer : Tarun Ram Phookan was the President of Swaraj party in Assam during the freedom movement.
35 Kanaklata Barua was associated with which of the following freedom movement?
Answer : Quit India Movement.
36 The first Peasant Uprising in Assam against the British was?
Answer : Phulaguri Dhawa.
37 Who was the first President of Assam Sahitya Sabha?
Answer : Padmanath Gohain Baruah is the first President of Assam Sahitya Sabha.
38 Which of the following Ahom king was also known as Burha Roja?
Answer : Pratap Singha is known as Burha Roja.
39 In Ancient times, What is the Name of Assam?
Answer : Pragjyotishpur is the Ancient name of Assam.
40 The Kamakhya Temple is located In which hill?
Answer : Nilachal Hill.
41 In which year Srimanta Sankardev was born?
Answer : In the year 1449 Srimanta Sankardev was born.
42 In the which year first Assamese film Joymoti was released?
Answer : In the year 1935 first Assamese film Joymoti was released
43 Assam was separated from Bengal and was put under a chief commission in the year?
Answer : 1874.
44 Who founded the Assam Association in 1903?
Answer : Manik Chandra Barua founded the Assam Association in 1903.
45 Which one among the following Koch king rebuilt the Kamakhya Temple?
Answer : Nara Narayan
46 Parikshit Narayan was the ruler of:
Answer : Koch Hajo
47 Which of the following ruler of Bengal removed the last king of Kamata Kingdom?
Answer : Alauddin Husain Shah
48 What was the final battle between Ahoms & Mughals?
Answer : Battle of Itakhuli was the final battle between Ahoms & Mughals
49 Who was the Ahom's war leader in the battle of Itakhuli?
Answer : Dihingia Alun Barbarua was the Ahom's war leader in the battle of Itakhuli.
50 Who was the king of Ahom dynasty during the Mir Jumla attack?
Answer : Jayadhwaj Singha was the king of Ahom dynasty during the Mir Jumla attack.
51 Who was the Ahom king during the time of Battle of Itakhuli?
Answer : Gadadhar Singha was the Ahom king during the time of Battle of Itakhuli
52 What is the name of Ahom royalty burial mounds?
Answer : Moi-dam
53 Xuanzang designated the rulers of the Varman dynasty as:
Answer : Brahmin
54 Which one is correct about the coins during the time of Koch dynasty:
Answer : Nara Narayan introduced a round shaped silver called 'Narayani'
55 Lachit Borphukan Gold Medal is conferred by:
Answer : National Defence Academy
56 Who made weaving compulsory during the reign of Ahom dynasty?
Answer : Momai Tamuli Borbarua
57 Rang Ghar was built during the reign of which of the following Swargadeo?
Answer : Pramatta Singha
58 First Assamese film was based on the life of:
Answer : Sati Joymati
59 1836 AD, was crucial in case of Assamese language & literature because:
Answer : Bengali Language was imposed over Assamese as the British took over Assam
60 Which of the following period was called as the Dark Age of Assamese Language?
Answer : 1836-1873
61 When was the Assam Tea Company began commercial production?
Answer : In the year 1840, Assam Tea Company began commercial production.
62 Maniram Dewan was hanged because:
Answer : He was identified as the kingpin of the plot to install Kandarpeswar as king.
63 What is the first Assamese language magazine?
Answer : The first Assamese language magazine was Arunodoi.
64 Which of the following Kamarupa king made friendship with Harshvardhana?
Answer : Bhaskar Varman
65 Who was the leader of Dundiya rebellion?
Answer : Haradutta Bujarbarua was the leader of Dundiya rebellion.
66 Who was the first Borpatragohain?
Answer : Kancheng Borpatrogohain.
67 When was the Koch Bihar became a Mughal vassal?
Answer : 1609
68 Which of the following was the first bank of Assam?
Answer : The first bank of Assam Tezpur Industrial Bank Ltd
69 Who was the first Indian to grow tea commercially?
Answer : Maniram Dewan was the first Indian to grow tea commercially.
70 Where was the first tea garden established in India?
Answer : Chabua, Dibrugarh.


That's all friends. We will add more important Assam History GK Question and Answers very soon. Please remember this Gk answers with questions because it may help you to solve GK MCQs in various exams. Hope it was help-full for you.. 

Post a Comment

Have any Questions about this Employment News Assam ...?? You can ask in the comment box ↓

Previous Post Next Post